Saturday, September 17, 2011

MaSaLaH TaK SuDaH2

Assalamualaikum...


MaSaLaH! TaK SuDaH2


Apa itu MaSaLaH? MaSaLaH adalah ketidakseimbangan antara mimpi dan realiti. Ertinya apa yang dicapai tidak sesuai dengan apa yang dicita-citakan.

Hmmm. . . MaSaLaH! Aku letih dengan MaSaLaH. MaSaLaH apa? macam-macam arh, termasuk larh study aku, kerja aku, poket aku yang kering neyh, hutang sana-sini, kehidupan sosial aku yang ntah macam apa jaa, adoi! penat larh, letih taw dak. ShialL Larh!

Study. . . Aku dah sem 5 weyh. Dah larh terang-terang aku extance 2sem so dah memang aku graduated sem 8 larh. Paham-paham la sikit siLec yg mangkok-mangkok nei yang org mcm aku neyh slow sikit! nak terima tu lambat sikit! belajar pown formal ja ikut step! xpayah la siLec yg mangkok-mangkok neyh nk tunjuk b*** lak. Takut satgi aku jadi b*** plak satgi haaaa aku gak yg terlepas, bodoweyh! Hurgh!

Kerja aku. . . Kerja aku nei xla jadi MaSaLaH sgt kn, cuma lambat ja habuan aku tu. So far aku dpt handle lg tp tu larh 'makKata' "kalau kita xigt kt Dia xbeqat ke Dia, Dia pn xigt kt kita. Bila Dia xbeqat kt kita susah la kita". Hmmm, padan muka aku.

Poket kering. . . A'aa haks! nei MaSaLaH yang aku xpaham-paham sekali. Dalam hidup aku nei kn ada ja MaSaLaH nei, poket aku xpenah-penah nk penuh. Nak ckp bocor ka koyak ka tak pown. Haieh! nei la yang 'Abg Long' aku slalu ckp, "Dek, bangun awal dek. Bangun ja pagi-pagi buta tu kira lepas subuh tu xpayah tdo dah. Xda apa nk buat kau termenung ja dpn pintu umah tu kau tunggu rezeki tu dtg. Kerana believe rezeki melimpah ruah diwaktu pagi". ini la nasihat 'Abg Long' aku, KihKihKih. Haieh! betul jgk. Aku bab nk jaga pg neyh ohH! Sorry To Say Bro, Fail!

Hutang. . . Alhamdulillah, hutang aku tu ada tp xbanyak larh sgt kn. Ada larh sorg dua aku pinjam InsyaAllah larh dpt duit loan bln dpn aku selesaikan semuanya. Mari tuntut yea, hihi.

Ok larh. . .MaSaLaH tetap MaSaLaH! Semua tu sebenarnya adalah dugaan dari Allah kepada hambanya semata-mata untuk ingatkan hambanya pada tujuan sebenar hambanya dimuka bumiNya ini..

Sekian,

Terima Kasih :)

Wednesday, September 14, 2011

KERJAYA

Assalamualaikum...

Roti kaya airnya bandung,
Jadi hidangan dato panglima,
Biarpun kaya 7 gedung,
Tidak sembahyang tiada gunanya.


Ewah, Ewah! berpantun pulak aku kali nei, haha. Hyee semua, sihat? kali nei aku nk story sket selepas apa yang aku terfikir sampai termenung petang tadi. Tadi masa aku terbaring sorang2 atas katil nei kn, aku terfikir tentang satu perkara. Iaitu tentang kerjaya aku dimasa akan datang nanti. Hmmm! kenapa hah? sebabnya klu ikutkan dengan apa yang aku belajar hari ini aku terjebak dalam bidang Engineering! so dah tentu kj aku nanti xlari daripada bidang nei kn. Maybe aku akan menjadi seperti orang dibawah nei.

Maybe aku akan jadi seorang Engineering Technology xkira la kn dalam bidang apa pown mungkin Electrical, Mechanical, Mechatronic, or dalam Industrial Automation ka, kn?. Kalau nak ckp aku minat sangat tu xda la kn, tp aku suka laa jugak kerjaya yang hebat sebegini.Tp kn, kalau nk ikutkan hati aku nei, aku memang nak beralih arah ja. maksud aku, aku nk ubah gaya hidup family aku, gaya pemikiran ibu bapa sekarang nei yang suka sangat mementingkan kerjaya dengan kerajaan nei. Xboleh kaya pown laa klu hidup bawah kerajaan jaa. kena pijak larh. aku nk ja ubah family aku ke arah kerjaya dengan berkerja sendiri. Apa lg kn kalau menjadi seorang businessman. Wahhh! Hebat! ! ! huhu :) Nak jgk la aku jadi sekacak org dibawah nei.


hihi. . . Aku suka akan business. Semua tntg business. Dalam budaya business aku akan diajar menjadi seorang yang berdikari, menghormati, peramah, penyabar dan bijak berbicara. Arhh! peduli apa aku, bg aku Siapa Kita Hari Ini Tak Penting, Yang Penting Tindakkan Kita Pada Hari Ini, Dan Siapa Kita Pada Masa Hadapan. Aku berjanji dengan diri aku suatu hari nanti aku akan menjadi seorang businessman yang berjaya.

Adeyh! xalaqat nk taip. aku stop sini dulu.

Daa:)

Sunday, September 11, 2011

Beribu Sesalan

Ku susuri malam ini
Yang tidak berbintang sunyi sepi
Juga rembulan dah menghilang
Dalam kelam ku sendiri

Ku mencari hembus bayu
Yang selalu berbisik madah rindu
Kini membisu dalam sayu
Tidak ku temu suaramu

Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu

Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini diiringi
Kisah janji dimungkiri lagi

Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu

Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini
Diiringi

Kisah janji
Dimungkiri
Dimungkiri

Sia-sia ku
Mencintaimu
Setia padamu
Percayakanmu

Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu

Sia-siaku
Mencintaimu
Setia padamu
Percayakanmu

Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu

Beribu sesalanku

Saturday, September 10, 2011

Friendship :)

Assalamualaikum. . .





Hyee sahabat, Hyee teman, Hyee kawan-kawan, Hyee kenalan. Hyee semua yang disayangi, huhu. Malam nei aku nak ucapkan ribuan terima kasih kepada hampa semua kerana hampa adalah sebahagian daripada hidup aku. Sama ada di hometown, current city, laman sosial fb, blogger n twitter. Aku bahagia dengan hampa semua, terutamanya kepada sahabat, teman dan kawan-kawan aku yang sentiasa bersama dengan aku susah mahupun senang. Kebahagiaan yang xakan sesekali aku lupakan sampai bila2. Aku bersyukur kepada Allah diberi peluang bersama dengan hampa semua. Sahabat, Teman, Kawan-kawan, dan Kenalan aku, aku ucapkan terima kasih tak terhingga. Aku sayang hampa sangat-sangat. :)

Friday, September 9, 2011

Percaya Padaku

aku tak tahu apa yang ku rasakan
dalam hatiku saat pertama kali
lihat dirimu, melihatmu

seluruh tubuhku terpaku dan membisu
detak jantungku berdebar tak menentu
sepertinya aku tak ingin berlalu

berikan cintamu juga sayangmu
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku

ku berikan cintaku juga sayangku
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku

saat ku tahu kau akan pergi jauh
izinkan aku tuk selalu menantimu
untuk katakan ku ingin dirimu (ingin dirimu)

agar kau tahu betapa ku terlalu
mencintaimu aku akan menunggu
hingga dirimu kembali untukku

tolonglah aku bagaimana diriku
ungkapkan itu rasa yang membelenggu
dalam hatiku ku cinta padamu

berikan cintamu juga sayangmu
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku

Bertepuk Sebelah Tangan

Assalamualaikum...


Hyee, what's up! I love you all. ok, be serius. Actually I'm not in the mood. You know why? coz of this "Bertepuk Sebelah Tangan". huhu, SedayhH! You know what? The person that cross in my mind every second every movement before this now she showed her "sengat" and make me "Ting Tong". Owh My God! Ok. Ok. Ok. I'm Ok. Who am i right? she don't know me. she never know who am i. Alaahai, SedayhH! kenapa jadi mcm neyh, kenapa dia melintasi rongga hati aku, kalau lalu saja xkisah tp ini meninggalkan bau pulak, Adoi! xpalarh. yang penting sabar. walaupun aku sedar aku hanya bertepuk sebelah tangan kn, hihi :) Whatever it is, aku doakan dia happy selalu keyh. Aku tetap suka tgk dia. daa :)

Thursday, September 8, 2011

~Cinta Muka Buku~

Kita berkenalan hanya dalam laman muka buku
Kau hantar petanda suruh aku terima kamu
ooh.. Hati ku rasa sesuatu..

Dan pabila kau kata kau mahu jumpa aku
Ku gelisah berdebar hati rasa tak menentu
oohh.. Kenakah rasa itu..

Bagaimana harus bersua
Ku rasa gementar tapi bahagia
Perlukah kita cari peluang pertama
Walaupun kita tak pernah berjumpa

Banyak persoalan yang berada di minda
Banyak tanda tanya dan juga kata kerja
Otak kata jangan hati pula kata ya
Hidup tak menentu adakah ini cinta

Banyak soalan banyak juga jawapannya
Kata hati dan rasa tak dibiar saja
Setiap yang berlaku ada kebaikannya
Harus pejam mata dan cuba apa saja

Pabila kau renung tajam-tajam mata aku
Ku rasa sesuatu rasa yang ku tak tahu Oooo…
Ini cinta remajaku

Dan pabila kau katakan kau suka aku
Ku terdiam terkedu tak tahu mana nak tuju Oooo…
Itulah cinta yang satu, cinta di muka buku..

Bagaimana harus bersua
Ku rasa gementar tapi bahagia
Perlukah kita beri peluang pertama
Walaupun kita tak pernah berjumpa

Banyak persoalan yang berada di minda
Banyak tanda tanya dan juga kata cinta
Otak kata jangan hati pula kata ya
Hidup tak menentu adakah ini cinta

Banyak soalan banyak juga jawapannya
Kata hati dan rasa tak dibiar saja
Setiap yang berlaku ada kebaikannya
Harus pejam mata dan cuba apa saja

Pabila kau katakan kau suka aku
Ku terdiam terkedu tak tahu mana nak tuju Oooo
Itulah cinta yang satu
Cinta di muka buku

Rendang Mak

Assalamualaikum...



Hyee. . . tonight i wanna talk about rendang! huhu. rendang? rendang raya tu? owh yup, rendang mak. huhu. sebut sj tntg rendang xda sapa blh lwn dengan rendang mak. rendang mak? bkn rendang tok ka? rendang mak larh, rendang mak saya! hihi :) kali nei xdapat dinafikan lg yang rendang mak saya adalah yang paling sedap sekali. mana tak nya siapa saja yang menikmati rendang mak saja pasti dibuai mimpi dialam khalbu, huhu. yang terbaru ada satu gang girls nei yang dah pown dialam fana rendang, haha. xhenti2 memaksa saya mahukan resepi rendang mak saya nei, so terbukti larh rendang mak saya adalah rendang yang paling sedap sekali. Mak, you are the best among the best. your rendang is the best ever! nti bila2 turunkan ilmu keyh, arap2 menjadi. Thanks mak, I love You :)

Wednesday, September 7, 2011

MALAS

Assalamualaikum...



Hmmm. . . Astagfirullahalazim~ Why? Why? Why? kenapa laa aku malas sgt neyh. Malas gila nk p class. Cuti raya semggu ja pown tp aku taram sampai 2mggu nei apa kes, adoi. Nak ckp duk kedah lg awai ja pown blk bangi, 10kg ja nk p u tu tp. . . Arghhhhh! aku malasssss! ada class da sampai 3mggu aku xp, apa cita pown xtaw ada test ka kuiz ka. Haieh! aku takut sedaq2 dah kena bar dah, Adoi! Ada sesiapa blh tlg aku? OMG!
"Yaa Allah Yaa Tuhanku. . . Engkau bukakanlah pintu hatiku, lapangkanlah dadaku, tenangkanlah jiwaku. Yaa Allah Tuhanku Sekalian Alam. . . aku memohon kepadaMu, buangkanlah sifat malas dalam diri hambaMu ini Yaa Allah, berikanlah hidayah petunjukMu kepadaku, semoga aku dapat menjadi seorang yang rajin dalam apa jua keadaan" Amin. . .

Tuesday, September 6, 2011

KLCC

Assalamualaikum...



Hyee, huhu. post nei aku nk ckp sikit tntg menara kebanggaan Malaysia kebanggaan kita iaitu Menara Berkembar Petronas KLCC. awat plak dgn menara nei kn? ok jaa. mmg la ok, tp aku nk ckp tntg menara nei bg diqi aku. Menara nei dah mcm lambang untk sesuatu bg diqi aku nei. lambang apa? huhu. apa lg klu bkn LOVE :) hihi, xtaw larh kn. aku jejak ja kaki masok ja dlm KLCC tu aku dpt satu rasa kelainnan, rasa happy, happy ka? hihi. KLCC nei la tmpt first date aku. dulu aku slalu buat date kt sini, lepak2 kt taman, masok dlm akuarium tuu, tgk wyg, jejalan, waaa. best kowt. tp skunk da xda, hihi. KLCC jga jadi tmpt aku ilangkan tekanan, ilangkan rasa bosan, aku slalu gak la kuaq jln2 sini, sowq2 aku pown jadi qeja, hihi:) So pasnei klu ada sapa yang nk ajak aku kuaq date blh ja bawa p tmpt nei, huhu. serius aku happy :) ok larh..that all, see you next time, daa :)

Kereta Idaman Zaman Muda

Assalamualaikum...

Hoi, hihi. Hyee, last post aku untuk mlm nei. aku nk seqeta sikit tntg qeta idaman aku, huhu. PerhH! mcm xcaya aku story tntg qeta idaman aku open mcm nei. tp xpa aku mmg nk ceqita mana la nk taw kan masin mulut hampa doakan aku dapat jugak aku meqasa, hihi. aku suka honda. aku mmg minat honda. tp, just dengan kereta sahaja! bkn moto ok. klu moto aku lebeh sukakan Yamaha, huhu, memilih. ok back to the car's story. aku suka honda. so nk taw qeta honda apa yang menjadi qeta idaman aku nei kn cuba tgk n teliti gambaq kt bawah nei. and make sure jgn ckp apa2 k. :)

Taa. . . Raaaaaaaaaaa. . .

nei la honda yang menjadi idaman aku selama ini, hihihi. eh! Eh! bkn honda ka nei? alarh silap! ! ! huhu, ini bkn honda, ini Nissan Skyline R36. adoi nei advance sgt laa. . .

nei hah honda idaman aku.

Taaa. . .Raaaaaaaaa. . . . :)


Nei la qeta idaman aku, Honda Civic Type-R. PerhH! dapat aku bayang kn klu aku ada qeta mcm nei, mesti aku dah tobat nasuha jdi playboy nei kn, hahaha. mana tak nya xdan aku nk ngorat pompuan lg pompuan ngorat aku dulu, hihi. bergaya beb drive qetta mcm nei. tambah plak buat len qeta mcm nei kn biaq jadi maCho sket lg, jadi mcm nei ka. . .

Nei la qeta idaman aku, Honda Civic Type-R full putih. PerhH! hampa doa2 kan la aku k. mana nk taw kn, rezeki masing2 di tangan Allah. tuah ayam nampak kt kaki dia kn, tuah manusia sapa taw, hihi. terlebeh tuah aku dapat aku qeta kt ataieh skali tu. fuuyooo, sapa taw! hihihi:)

I LOVE My Family

Assalamualaikum...

Hyee, mlm nei xtaw la pasaipa aku xblh tdoq lg, maybe sbb aku dah balon tidoq seharian siang tdi kowt sbb tu la aku xngantok-ngantok lg. Haqi nei malam nei xtaw larh pasaipa dengan diqi aku nei, aku nak sangat ckp tntg Family aku. Yeah, mcm hampa semua jugak aku sayang Family aku. Aku sayang Ayah aku, Aku sayang Mak aku, Aku sayang Kakak-kakak aku, n Aku sayang Adek aku soqang tu. Klu nk ckp tntg ayah aku dia banyak berkorban dgn aku, tntg tenaga usaha duit ringgit. Mak aku lak xpernah kenai tntg penyesalan, hihi. sentiasa berusaha demi kebahagiaan anak-anak dia, she is the best mother ever in my heart, :) Dalam family aku nei ada 4 oqg adek badek saja, dua oqg kakak, ketiga adalah aku (im the only one his son), dan last adek pompuan aku yang aku sayang sgt2. Kakak sulung aku dah berkahwin, da laa dalam 4 ke 5 bln aku pown xtaw, kakak aku yang no.2 masih lg belajaq, n dia lah yg blh simpan rahsia aku tp.. xleh pakai dah la nei, report jaa kj. last sekali adek aku, dia pown belajaq lg. dia nei pelik sket daqi dulu sampai la nei aku pown xdapat jawapan lg kt mana yang pelik dia nei, tp yang pasti nya dia mmg pelik. hihi :) Whatever she is, Whatever they are, I LOVE my Family. Aku sayang Family aku. Thanks Ayah,Mak,kak man,kak ah n nana. :)

Ku Tetap Menanti

Assalamualaikum...

Meski dirimu bukan milikku
Namun hatiku tetap untukmu
Berjuta pilihan disisiku
Takkan bisa mengantikanmu

Walau badai menerpa
Cintaku takkan ku lepas
Berikan kesempatan untuk membuktikan
Ku mampu jadi yang terbaik
Dan masih jadi yang terbaik

Ku akan menanti
Meski harus penantian panjang
Ku akan tetap setia menunggumu
Ku tahu kau hanya untukku

Biarkan waktuku
Habis oleh penantian ini
Hingga kau percaya betapa besar
Cintaku padamu ku tetap menanti

Walau badai menerpa
Cintaku takkan ku lepas
Berikan kesempatan untuk membuktikan
Ku mampu jadi yang terbaik
Dan masih jadi yang terbaik

Ku akan menanti
Meski harus penantian panjang
Ku akan tetap setia menunggumu
Ku tahu kau hanya untukku

Biarlah waktuku
Habis oleh penantian ini
Hingga kau percaya betapa besar
Cintaku padamu ku tetap menanti

Penantian panjang

Ku akan menanti
Meski harus penantian panjang
Ku akan tetap setia menunggumu
Ku tahu kau hanya hanya untukku

Biarlah waktuku
Habis oleh penantian ini
Hingga kau percaya betapa besar
Cintaku padamu ku tetap menanti

Cintaku padamu..
Ku tetap menanti

Meski dirimu bukan milikku
Namun hatiku tetap untukmu

Monday, September 5, 2011

Ayuh kembali ke sekolah!

Assalamualaikum...

Hyee...What's up guys..amacam raya..best???comform best kn...tp i'm strongly sure you all xpuash dgn cuti yang ada kn...hihi..anyway hari raya tetap terbaek walau cuti xpanjang...kn.kn.kn:)
So...skunk tibalah masa musim persekolahan kembali menghadap...hihihi...terpaksalah menjenguk apa2 yang xbarapa nk best tu kn...ops.hihi...
Anyway...to all of you...good luck in your way..Ayuh kembali ke sekolah..!whatever happen just smile and be cool..trust me...hihi...k,
daa:)